niedziela, 1 lipca 2012

Pikantne ogóreczki


Witam, witam!
Tym razem mam dla was coś kulinarnego, w sam raz na letnie przyjęcia, dodatek do obiadu lub na kanapeczkę (świetne z pasztetem ;) ). Post powstał na prośbę Panny Kropki, więc nie marnując czasu...
Chciałabym jeszcze tylko zaznaczyć, że ogóreczki są autorstwa mojej mamy, która uwielbia przetwory (dzięki czemu przyjemnie chodzi się do spiżarni, ach...). Mamuś :***

Pikantne ogórki w occie

  • 4kg małych ogórków pokroić w paski (można obrać lub nie) i zasypać 3 łyżkami soli. Zostawić na 6 godzin.
  • Odcedzić z wypuszczonego soku- soku nie wylewać.
  • Posypać 2 łyzkami chili.
  • Dodać 3 główki dowolnie pokrojonego czosnku.
  • Przygotować 13 0,5-l słoików (my lubimy te po płatach śledziowych). Na dno każdego słoika włożyć 1 listek, 2 ziela angielskie, 2 pieprze ziarniste i mały koszyczek kopru.
  • Poukładać w słoikach ogórki i czosnek (ładnie układać! Więcej wejdzie i ładniej wyglądają). Do każdego słoika dodać łyżeczkę wody pozostałej po odcedzeniu ogórków i 1 łyżkę oliwy.
  • Przygotować zalewę: 1 kg cukru, 3 szklanki octu, 4 szklanki wody. Całość zagotować.
  • Zalewę wlać na ogórki i zamknąć słoiki.
  • Gotować 5 minut.
Widzicie jak ładnie chili się osadza na ogóreczkach? To jest dość ostry przepis, jeśli ktoś nie może lub nie lubi ostrego zawsze ilość przyprawy można zmniejszyć :)
A tu wam pokażę inną wersję. Też ogórki w occie, ale już większe i niekrojone. Robi się jak zwykłe w occie z tą różnicą, że można dodać trochę czosnku i pokrojoną słodką paprykę do słoiczka. Czyż nie apetycznie to wygląda?
Pozdrawiam wszystkich ogórkowych smakoszy i moją mamę, która pozwoliła mi podzielić się przepisem ;)
Ps. Jeśli są jakieś pytania, z chęcią odpowiem.

3 komentarze:

  1. Dziękuje Aniu, już spisuje przepis do swojego zeszytu ;) i w tygodniu kupuje wszystko co potrzeba ;) Dziękuje jeszcze raz ;* Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma sprawy, mam nadzieję, że będą smakować :) Powodzenia i smacznego :D

    OdpowiedzUsuń